Ambassade Gelegenheidskleding
https://ambassade-gelegenheidskleding.nl/heren/dresscode-etiquette
   

  Heren etiquette per gelegenheid

  De Ambassade te Bussum helpt u

  Dresscode black tie

  Kies een perfect passende smoking in een zo sober en donker mogelijke uitvoering van comfortabele stof.
  Draag er een klassiek wit katoenen hemd bij, eventueel met opstaand boord en geplisseerd front, en met dubbele manchetten. Kies een strik, de mooiste strikt u zelf. 
  Een wit jasje of geheel witte smoking is voorbehouden aan tropische temperaturen en oorden, en is dus in Nederland misplaatst. Zie af van het dragen van een horloge (gezelligheid kent immers geen tijd) of een riem, donkere bretels kunnen wel. Beperk dingen als portefeuille en sleutels tot het minimum. Draag het liefst zijden, maar in elk geval kuitlange, zwarte kousen. Kies voor hoogglanzend zwarte schoenen, dit mogen veterschoenen of instappers zijn. De manchetknopen zijn sierlijk en niet te opvallend. Kies je voor een (bij voorkeur zwarte) cumberband draag hem dan met de plooitjes omhoog..

  Dresscode white tie of cravatte blanche, rokkostuum

  White tie is de meest formele dresscode, en deze kan gedragen worden op feesten, gala's en bij ceremoniële gebeurtenissen. De term White Tie of Cravate Blanche slaat op de witte vlinderdas die traditioneel bij een rokkostuum wordt gedragen in combinatie met een wit vest. De rokjas of tailcoat  heeft puntige revers en lange panden, wit overhemd met opstaande boord ook wel klapkraag of vadermoordenaar genoemd, een wit vest, een witte vlinderdas en een zwarte broek met galon ( satijnen bies ) aan de zijkant. . Daaronder zijn alleen nette zwarte lakschoenen gepast. Een polshorloge is overigens uit den boze.